Naslovnica Kriptovalute – njihova obilježja i računovodstveni i porezni tretman

Kriptovalute – njihova obilježja i računovodstveni i porezni tretman


Detalji:


Iz arhive naših webinara 

 

Program:

 • 1. Dio – uvod u kripto valute i blockchain
  • što je kripto valuta
  • što je blockchain
  • bitcoin kao prva kripto valuta
  • generacije kripto valuta
  • kako nabaviti i čuvati kripto valute
  • vrijednost bitcoina
  • budućnost kripto valuta
 • Računovodstveni i porezni tretman kriptovaluta kod trgovačkih društava
  • Evidentiranje u računovodstvu stečene kriptovalute
  • Evidentiranje u računovodstvu kriptovalute stečene „rudarenjem“
  • Iskazivanje vrijednosti kriptovalute u financijskim izvještajima
  • Računovodstveni i porezni tretman prodaje kriptovalute
 • Porezni tretman kriptovaluta kod fizičkih osoba
  • Stjecanje kriptovalute
  • Prodaja kriptovalute i porezni tretman

 

Ukratko o blockchainu i kriptovalutama
Blockchain je tehnologija koja nas okružuje već duži niz godina. Upravo je blockchain tehnologija  sastavni dio danas aktualne četvrte industrijske revolucije. Nakon što je Internet omogućio globalno trenutnu i slobodnu razmjenu informacija, pojavila se potreba za mogućnošću razmjene vrijednosti putem Interneta što u ovom slučaju osigurava blockchain tehnologija.

Što je zapravo Blockchain?
Blockchain tehnologija primijenjena je u kombinaciji s kriptografskim metodama kako bi se omogućilo kreiranje javno dostupnog peer-to-peer lanca transakcija (blockchain) dovoljno sigurnog kako bi sredstva svakog korisnika bila zaštićena od hakiranja.
Takav sustav nazivamo Ledger (zapisi o financijskim transakcijama), koji je osnova svake kripto valute.

Što su kripto valute?
Kripto valute su zapravo distribuirani i kriptirani (peer-to-peer) zapisi o svim transakcijama, za koje se koristi tzv. Coin (novčić), npr. bitcoin.
Prva kripto valuta u ovom obliku je bitcoin, a transakcije se bilježe na Bitcoin ledgeru koji je javno dostupan, anoniman, kriptiran i peer-to-peer distribuiran. To znači da se kopija ledgera nalazi na tisućama računala (nodova) širom svijeta, što ga čini otpornim na potencijalne napade hakera.
U posljednjih 10 godina daljnji razvoj i primjena kripto valuta druge i treće generacije (poput Ethereuma i Cardana) nezaustavljivo iz dana u dan nalazi nove inovativne primjene u poslovanju tvrtki gotovo svih djelatnosti i veličina, zbog svojih očitih prednosti – decentralizacije, brzine provedbe globalnih transakcija, puno nižih troškova transakcija, mogućnosti izvršenja programa na blockchainu (smart contract), tokenizacije klasične imovine poput suvlasništva u tvrtkama, nekretninama itd.

Što je blockchain i kripto tehnologija u Računovodstvu?
Kripto valute i njihova primjena svakim danom zauzima sve šire područje. Od obrade podataka, prijenosa kao i držanja takve vrste imovine u vidu ulaganja.
Računovođama je bitno razumjeti vrijednost i značaj tehnologije koja je ispred nas, zbog potreba svojih klijenata ali i zbog svog budućeg poslovanja.
U bliskoj budućnosti potrebe klijenata će se značajno mijenjati i to u smjeru investiranja u blockchain i kripto valute bilo da će investirati kao pravne osobe ili kao fizičke osobe. Nadalje, sve više će u primjeni biti  aplikacije bazirane na ovoj tehnologiji koje će se kupovati, kao i prodaja roba i usluga čije će se plaćanje provoditi putem kripto valuta.
Upravo zbog toga posao računovođe postaje sve kompleksniji i zahtjevniji, te rezultira novim konceptom računovodstva u smjeru konstantnog prilagođavanja i učenja sa suvremenim tehnologijama poslovanja.
Ova tehnologija blockchain-a također ima potencijala, da se u budućnosti ubrzaju i automatiziraju poslovni procesi, a koji će onda rezultirati smanjenje troškova, te sigurniji i brži prihod za investiranje.

 

Predavači: Marin Kramarić, struč.spec.ing.org., direktor i suosnivač tvrtke BLOCKADEMIA, Ivica Milčić univ.spec.oec. savjetnik urednik u časopisu Računovodstvo i financije.
Literatura: Prezentacija predavača
Naknada: Standardna cijena je 1.500,00kn – popust 40% prilikom prvog održavanja radionice. Dodatnih 10% popusta za pretplatnike na časopis Računovodstvo i financije.
Cijena s popustom iznosi: 900,00 kuna.
Ustanova „Računovodstvo i financije“ nije u sustavu PDV-a.
Uplate: Ustanova „Računovodstvo i financije“, Zagreb, IBAN: HR6923600001102607246
Informacije: telefonom 01/4686 – 500, 4686 – 502; telefax: 01/4686 – 496; e-mail: pretplata@rif.hr

Kriptovalute

 • Prijavite se odmah - popunite prijavnicu!

  Sva polja označena znakom * moraju biti ispunjena kako bi prijavnica bila ispravna. Prijava je obvezujuća, otkazivanje prijave javiti telefonski ili mailom na pretplata@rif.hr dva dana unaprijed.

  U slučaju nedovoljnog broja prijava Hz Rif zadržava pravo otkazivanja radonice/ seminara/ webinara Predračune / ponude šaljemo kada se skupi dovoljan broj prijava.
 • Kontakt podaci

 • Plaćanje

 • Uplatu izvršiti na: Ustanova "Računovodstvo i financije“, Zagreb, Jakova Gotovca 1, OIB: 12926566005 IBAN: HR6923600001102607246
  Opis plaćanja: Vaše ime i prezime
  Potvrda o prijavi na e-mail nakon zaprimljene uplate.

 • Molimo upisati imena i prezimena
  ImePrezimeE-mail 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više

Send this to a friend