Naslovnica Korisne informacije Neoporezivi troškovi prehrane radnicima

Neoporezivi troškovi prehrane radnicima

Poslodavac može svim svojim radnicima (zaposlenima na neodređeno ili određeno, na puno ili nepuno radno vrijeme) neoporezivo nadoknaditi troškove za prehranu, i to na jedan od sljedeća dva načina:

  1. Paušalna naknada za prehranu – do 66,37 eura mjesečno (što iznosi do 796,44 eura godišnje), koju poslodavac mora isplaćivati isključivo na račun radnika i
  2. Prehrana na temelju vjerodostojnih isprava – do 132,73 eura mjesečno (što iznosi do 1.592,76 eura godišnje), što poslodavac plaća po računima dobavljača (ugostitelja ili trgovaca) bezgotovinskim putem, a računi trebaju glasiti na poslodavca.

Radnik u istom mjesecu ne smije primiti naknadu za prehranu u paušalnom iznosu i naknadu troškova prehrane na temelju vjerodostojnih isprava.

Primjer 1. Kada radnik mijenja poslodavca tijekom mjeseca, može od oba poslodavca primiti neoporezivo razmjerni dio paušalne naknade, međutim ako bi poslodavci isplaćivali naknadu za prehranu na dva različita načina (jedan poslodavac isplaćuje paušalnu naknadu, a drugi poslodavac isplaćuje prehranu na temelju vjerodostojnih isprava), isti radnik u istom mjesecu ne smije primiti dvije različite naknade neoporezivo, bez obzira na iznos.

Isto vrijedi za radnike koji rade kod dva ili više poslodavaca (nepuno radno vrijeme). Ti radnici ne smiju primati dvije različite naknade tijekom istog mjeseca.

Primjer 2.  Radnik je zaposlen kod dva poslodavca, kod svakog po 20 sati tjedno. Prvi poslodavac svojim radnicima isplaćuje paušalnu naknadu za prehranu, a drugi poslodavac svojim radnicima isplaćuje prehranu na temelju vjerodostojne dokumentacije. Radnik može neoporezivo primiti samo jednu naknadu. Ako bi primao obje naknade, jedna od njih bi se smatrala plaćom u poreznom smislu.

Od početka 2023. godine moguće je tijekom poreznog razdoblja promijeniti način isplate naknade troškova prehrane na način da se za jedan dio godine isplaćuje paušalna naknada za prehranu, a da se u drugom dijelu godine isplaćuje naknada na temelju vjerodostojnih isprava.

Primjer 3. Poslodavac je za prva 4 mjeseca 2023. godine radnicima isplaćivao 66,37 eura mjesečno na njihov račun u ime paušalne naknade za prehranu. Po toj osnovi je svakom radniku platio neoporezivi iznos od 265,48 eura. Poslodavac će od svibnja promijeniti poslovnu odluku te će radnicima ubuduće osigurati prehranu u restoranu smještenom blizu firme i na temelju računa iz restorana (koji glase na poslodavca) prijaviti naknadu troškova prehrane za radnike na temelju vjerodostojnih isprava.

Poslodavac neoporezivo može isplatiti radniku naknadu kumulativno za sve protekle mjesece istog poreznog razdoblja u kojima je radnik bio zaposlen kod poslodavca.

Primjer 4.  Poslodavac je donio odluku da u ožujku isplaćuje paušalnu naknadu za prehranu. Poslodavac može u ožujku isplatiti neoporezivo na radnikov račun iznos od 199,11 eura (kumulativno za 3 mjeseca) ako je taj radnik radio kod njega od početka godine.

Naknada se ne može neoporezivo isplatiti za mjesece unaprijed niti za mjesece iz prethodnog poreznog razdoblja.

Primjer 5.  Poslodavac iz prethodnog primjera ne smije u ožujku isplatiti naknadu za travanj kao niti za ostale mjesece unaprijed.

Poslodavac može u različitim iznosima isplaćivati paušalnu naknadu za prehranu.

Primjer 6.  Poslodavac je odlučio radnicima isplaćivati paušalnu naknadu za prehranu u iznosu od 3 eura po danu pa prema tome paušalna naknada za prehranu za ožujak iznosi 69 eura (23 radna dana) po radniku. Poslodavac može radniku neoporezivo isplatiti  69 eura (iako je ograničenje 66,37 eura mjesečno), ali samo ako je u veljači i siječnju isplatio naknadu u ukupnom iznosu nižem od 130,11 eura. Važno je da ukupni iznos isplaćene paušalne naknade za prehranu za prva tri mjeseca nije viši od 199,11 eura.

Neoporeziva naknada za trošak prehrane se prijavljuje na stranici B obrasca JOPPD u 15.1. s oznakom:

65 (paušalna naknada za prehranu ), na dan isplate ili sljedeći radni dan

66 (prehrana na temelju vjerodostojne dokumentacije), do 15. u mjesecu za prethodni mjesec

 

Detaljnije informacije o navedenoj temi možete pročitati u slijedećim člancima:

https://www.rif.hr/neoporezivi-troskovi-prehrane-radnika/

https://www.rif.hr/povecani-neoporezivi-primici-od-1-listopada-2022-i-ostale-izmjene-pravilnika-o-porezu-na-dohodak/

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više