Naslovnica Korisne informacije E-komunikacija – obvezna za sve obrtnike i ostale fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost

E-komunikacija – obvezna za sve obrtnike i ostale fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (dalje u tekstu: ZPP) objavljenom u Nar., novinama, br. 80/22, koji je stupio na snagu 19. srpnja 2022.godine, za sve fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost propisana je obveza da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu toga zakona zatraže pristup informacijskom sustavu elektroničke komunikacije sa sudovima putem ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa. Slijedom navedenog, obrtnici i ostale fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost (npr. liječnici, tumači i dr.) dužni su do 19. srpnja 2023.god. zatražiti pristup sustavu e-komunikacije sa sudovima.  Obveza pristupa i komunikacija sa sudovima putem e-komunikacije odnosi se samo na one predmete (sporove) koji se tiču njihove registrirane djelatnosti.

Obrtnici se za potrebe e-komunikacije upisuju u interni registar Ministarstva pravosuđa i uprave dostavom podataka potrebnih za priključenje putem e-mail adrese eKomunikacija@mpu.hr. Način pristupa elektroničkoj komunikaciji te tehnički preduvjeti za korištenje usluge e-komunikacije propisani su Pravilnikom o elektroničkoj komunikaciji (Nar., novine, br. 5/2020), a detaljne upute o pristupu mogu se pronaći na web stranici ministarstva https://usluge.pravosudje.hr/komunikacija-sa-sudom/resources/prirucnici/e-Komunikacija.Prirucnik.pdf.

Nakon, što se obrtnik upiše u interni registar Ministarstva pravosuđa, isti pristupa usluzi e-komunikacije sa sudovima  putem internetske stranice https://usluge.pravosudje.hr/komunikacija-sa-sudom/.

U slučaju da se obrtnik ne uključi u sustav e-komunikacije do 19. srpnja 2023.god. primjenjuju se odredbe članka 106.a st. 5. ZPP-a prema kojem će sud  dostavu prvog pismena obrtniku obaviti poštom na adresu navedenoj u tužbi odnosno na adresu sjedišta te osobe upisane u upisniku uz obavijest da će se sva daljnja pismena u postupku do dodjele prava pristupa informacijskom sustavu elektroničke komunikacije obaviti stavljanjem pismena na e-oglasnu ploču sudova u kojem slučaju će se smatrati da je dostava obavljena istekom osmoga dana od dana stavljanja pismena na e-oglasnu ploču sudova.  Slijedom navedenog, možemo zaključiti da se obrtnici i ostale fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, a koje se ne prijave u sustav e-komunikacije izlažu riziku nepravovremenog informiranja o tijeku sudskog postupka, isteku rokova te posljedično tome gubitku procesnih prava.

 

Više o obvezi e-komunikacije, načinu pristupa sustavu e-komunikacije te tehničkim preduvjetima za korištenje iste pročitajte u članku „E-komunikacija-obvezna za sve obrtnike i ostale fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost“, autorice Tajane Zlabnik, odvjetnice iz Zagreba, objavljenom u časopisu Računovodstvo i financije br. 7/23.

 

https://www.rif.hr/e-komunikacija-obvezna-za-sve-obrtnike-i-ostale-fizicke-osobe-koje-obavljaju-registriranu-djelatnost/

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više