Naslovnica Novosti Isplata plaće iz sredstava HZZ-a u svoti manjoj od primljene potpore

Isplata plaće iz sredstava HZZ-a u svoti manjoj od primljene potpore

Ako radniku koji na temelju ugovora o radu ili drugih akata ima pravo na plaću manju od iznosa potpore HZZ-a, poslodavac isplati plaću manju od svote primljene potpore, razliku nije obvezan vratiti HZZ-u. Odgovor koji smo dana 7. svibnja 2020. godine dobili od HZZ-a citiramo u cijelosti:

„Poslodavcu se isplaćuje iznos od 3.250,00 kn + iznos za doprinose MO II stup (203,12 kn) za mjesec ožujak odnosno iznos potpore od 4.000,00 kn + iznos za doprinose MO II stup (250,00 kn) za mjesece travanj i svibanj (uz napomenu da se MO II ne isplaćuje poslodavcu nego izravno na HZMO).

Ukoliko je ugovorom o radu ili drugim radno pravnim propisima ugovorena minimalna plaća Zavod preporuča da poslodavac isplati potporu u cijelosti.

Napominjemo kako je u skladu s propisima radnog zakonodavstva, poslodavac u radnom odnosu obvezan za obavljeni rad radniku isplatiti plaću. Iznos plaće utvrđen je ugovorom o radu odnosno kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu na koje može upućivati ugovor o radu.

Ukoliko poslodavac radniku isplati plaću sukladno ugovorom o radu ili drugim radno pravnim propisima, a koja je manja od isplaćene potpore, razliku poslodavac nije obavezan vratiti Zavodu.“

dr.sc. Marija Zuber, HZ RIF

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više

Send this to a friend