Članak: Mjerenje efikasnosti poslovanja u hotelijerstvu pokazateljem GOPPar

Časopis: Računovodstvo i financije – svibanj 2023.

Stranica: 82

Stručni članak:  UDK 347.7

Autor/i:ŽELJKO DEKOVIĆ, mag. oec.

Kategorije: 2023ČlanciGranske specifičnostiRačunovodstvo i financijeSvibanjUgostiteljstvo i turizam
Ključne riječi: 2023GOPParhotelijerstvopokazatelji efikasnostiprofitabilnost poslovanja hotelaRevParrif

Kratki sadržaj članka

U suvremenim uvjetima jednostavna analiza zauzetosti kapaciteta i ukupnog prihoda u hotelijerstvu postaje sve više nedovoljna za realnu ocjenu efikasnosti poslovanja hotela jer zahtijeva čitav niz odluka i tehnika te potpuno razumijevanje potražnje na hotelskom tržištu, opravdavajući tezu kako isključivo prema ostvarenoj dobiti treba mjeriti efikasnost poslovanja hotela. Pokazatelj GOPPar postaje sve važniji pokazatelj efikasnosti i profitnog menadžmenta u hotelijerstvu jer pruža cjelovitiju sliku profitabilnosti hotela i omogućuje hotelima usporedbu svojih performansi s drugim hotelima, identificiranju područja za poboljšanje te prilagodbu svoje strategije i poboljšanje profitabilnosti. Unatoč navedenom globalnom trendu, profitni menadžment je još uvijek nedostatno zastupljen u hrvatskom hotelijerstvu i pretežito se koristi u hrvatskim hotelima koji se nalaze u nekom svjetskom lancu, jer je njihovo korištenje standard poslovanja tih lanaca. Pokazatelj GOPPar, jedan od najvažnijih pokazatelja efikasnosti poslovanja u hotelijerstvu, kao omjer dobiti i raspoloživih smještajnih jedinica, u hrvatskim hotelima je direktno uvjetovan visokom razinom sezonalnosti i relativno niskom razinom zauzetosti hotelskih kapaciteta tijekom godine.

Članak u PDF formatu

Da bi vidjeli članak, potrebno je da budete ulogirani.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više