Naslovnica Novosti Nadoknađivanje fiksnih troškova za veljaču 2021. poduzetnicima kojima je bio zabranjen rad

Nadoknađivanje fiksnih troškova za veljaču 2021. poduzetnicima kojima je bio zabranjen rad

Dr. sc. Marija Zuber

Poduzetnici kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite RH u veljači bio zabranjen rad, te uz dodatni uvjet da im pad prihoda/primitaka u veljači 2021. u odnosu na isti mjesec prethodne godine iznosi minimalno 60%, imaju pravo na nadoknadu fiksnih troškova. Naime, poduzetnici iz djelatnosti ugostiteljstva kojima je zabranjen rad, mogli su i u tom razdoblju obavljati određene isporuke, pa pravo na nadoknadu troškova ovisi o padu prihoda/primitaka. Poduzetnici koji su započeli s radom tijekom 2020., ostvaruju pravo na nadoknadu troškova ako im je pad prihoda/primitaka u veljači 2021. u odnosu na studeni 2020. iznosio najmanje 60%. Poduzetnici koji su započeli s radom u prosincu 2020. ili u 2021. godini, nemaju pravo na nadoknadu fiksnih troškova za veljaču 2021. godine.

Ovo pravo mogu ostvariti samo poduzetnici iz djelatnosti taksativno navedenih u toč III. Upute o provedbi mjere nadoknade dijela ili svih fiksnih troškova u sklopu mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID-19) za veljaču 2021. Uputa je objavljena na mrežnim stranicama Porezne uprave.

Vrste troškova koji se nadoknađuju za veljaču, iste su kao za siječanj 2021. godine. Poduzetnicima koji su imali pad prihoda od 60% do 90% troškovi se nadoknađuju razmjerno, a poduzetnicima s padom prihoda iznad 90% troškovi se nadoknađuju u cijelosti. Kao i za siječanj, računi za troškove ne moraju biti plaćeni, a poduzetnik ih je dužan platiti u roku 8 dana od primitka potpore. Zahtjevi za nadoknadu troškova za veljaču podnose se  od 15. ožujka do 15. travnja 2021. godine.

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više