Naslovnica Novosti Plaće zaposlenih članova uprave prema KU za graditeljstvo – tumačenje

Plaće zaposlenih članova uprave prema KU za graditeljstvo – tumačenje

Prema Tarifnom prilogu Kolektivnog ugovoru za graditeljstvo – pete izmjene i dopune, koji su odlukom ministra rada proširene na sve poslodavce u djelatnosti F prema NKD-2007, propisana je osnovna plaća člana uprave i direktora trgovačkog društva u iznosu 15.000,00 kn mjesečno bruto (za 174 sata).  Odluka o proširenoj primjeni objavljena je u Nar. nov., br. 122/22. Na temelju brojnih upita zainteresiranih subjekata, Povjerenstvo ovlašteno za tumačenje KU za graditeljstvo je dalo tumačenje članka 5. i čl. 39. – Tarifni stavovi, grupa XI., prema kojemu se plaća od 15.000,00 kn odnosi na člana uprave i direktora koji poslove člana uprave/direktora obavlja na temelju ugovora o radu.

Međutim, prema Tumačenju, sama činjenica upisa u sudski registar ne predstavlja obavezu primjene osnovne mjesečne plaće određene prema XI. grupi složenosti poslova. Ako je fizička osoba u sudski registar upisana kao član uprave/direktor, a prema ugovoru o radu obavlja druge kvalificirane poslove, poslodavac je dužan obračunavati i isplaćivati plaću u iznosu određenom u pripadajućoj grupi složenosti poslova za koje je osoba kvalificirana i koje obavlja, a ne plaću određenu za člana uprave. Iz Ministarstva rada je potvrđeno da ovo tumačenje ovlaštenog Povjerenstva obvezuje jednako kao i sam Kolektivni ugovor za graditeljstvo.

Prilog: Odluka Povjerenstva za tumačenje KU za graditeljstvo

 

KU za graditeljstvo - tumačenje grupa XI.

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više