Naslovnica Novosti Porezno priznati rashodi nastali korištenjem apartmana, kuća za odmor, plovila i zrakoplova

Porezno priznati rashodi nastali korištenjem apartmana, kuća za odmor, plovila i zrakoplova

Domagoj Bakran, mag. oec.

Zakonom o porezu na dobit propisano je da se poreznom obvezniku koji u dugotrajnoj imovini ima evidentirana plovila, zrakoplove, apartmane i kuće za odmor priznaje kao rashod amortizacija takve imovine pod uvjetima:

  1. da je porezni obveznik registriran za djelatnost iznajmljivanja i prijevoza plovilima i zrakoplovima, odnosno za djelatnost iznajmljivanja apartmana i kuće za odmor, i
  2. da po osnovi korištenja plovila i zrakoplova ostvaruje u poreznom razdoblju prihod najmanje u visini od 7% nabavne vrijednosti takve imovine, i
  3. da po osnovi korištenja apartmana i kuće za odmor ostvaruje u poreznom razdoblju prihod najmanje u visini od 5% nabavne vrijednosti takve imovine.

Kako je u 2020. godini iz objektivnih razloga bilo otežano poslovanje dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona (Nar. nov., br. 26/21.) prethodno navedene odredbe stavljene su van snage.

Dakle, odredbe Zakona o porezu na dobit kojima se utvrđuje visina ostvarenih prihoda u svrhe utvrđivanja porezno priznatih rashoda s osnove korištenja zrakoplova, plovila, apartmana i kuća za odmor neće se primijeniti prilikom utvrđivanja osnovice poreza na dobit za porezno razdoblje započeto od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine.

Bez obzira na to što porezni obveznik nije dužan zadovoljiti propisane uvjete kako bi se troškovi smatrali porezno priznatima, porezni obveznik za predmetnu imovinu uz Prijavu poreza na dobit dostavlja dokumentaciju koja je propisana Zakonom, odnosno Pravilnikom o porezu na dobit (pregled podataka za pojedino sredstvo odnosno imovinu).

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više