Naslovnica Novosti Poziv građanima da dobrovoljno prijave inozemni dohodak ostvaren u prethodnim i u 2021. godini

Poziv građanima da dobrovoljno prijave inozemni dohodak ostvaren u prethodnim i u 2021. godini

Dr. sc. Marija Zuber

Porezna uprava Hrvatske je na svojim mrežnim stranicama objavila poziv građanima koji su hrvatski porezni rezidenti  da dobrovoljno prijave dohodak ostvaren u inozemstvu u prethodnim godinama i inozemni dohodak ostvaren u 2021. godini. Na temelju međudržavne razmjene podataka, Porezna uprava raspolaže podacima o inozemnim dohocima, a javnim pozivom na dobrovoljnu prijavu ostvarenih dohodaka omogućava građanima da iskoriste mogućnosti propisane čl. 12.b Općeg poreznog zakona.

Dobrovoljna prijava inozemnih dohodaka podnosi se na Obrascu 12.b koji je osmišljen za te svrhe, dostupan je na stranicama Porezne uprave i može se dostaviti preko sustava e-građani. Građani rezidenti koji dobrovoljno prijave inozemni dohodak ostvaren u prethodnim i u 2021.  godini, neće biti prekršajno sankcionirani i neće im se naplatiti zatezne kamate, a možebitna porezna obveza utvrdit će im se prema trenutno važećim propisima. Važeći propisi o porezu na dohodak su zbog sniženih poreznih stopa i proširenja poreznih razreda povoljniji nego u prethodnim poreznim godinama.

Ako raspolaže potvrdom o porezu plaćenom u inozemstvu, građanin bi tu potvrdu trebao priložiti uz Obrazac 12.b, ali to nije obvezno. Porezna uprava će na temelju podataka dobivenih međunarodnom razmjenom, ako ima te podatke, uračunati porez plaćen u inozemstvu, a ako ne raspolaže podacima o porezu plaćenom u inozemstvu, naknado će pozvati poreznog obveznika da pribavi potrebnu dokumentaciju. Detaljne upute o načinu iskazivanja podataka u Obrascu 12.b i poreznim pogodnostima dobrovoljne prijave inozemnih dohodaka, objavljene su na mrežnim stranicama Porezne uprave. 

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više