Naslovnica Novosti Promjena Kolektivnog ugovora za graditeljstvo

Promjena Kolektivnog ugovora za graditeljstvo

Dunja Šarić, dipl. iur.
Kolektivni ugovor za graditeljstvo (Nar. nov., br. 115/15.), sa svojim I., II. i III. Izmjenama i dopunama primjenjuju se na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. – NKD 2007. (Nar. nov., br. . 58/07. i 72/07. – ispravak). U mjesecu kolovozu 2022. stupa na snagu Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (od 25. rujna 2015.) – četvrte izmjene i dopune (Nar. nov., br. 93/22.). Očekivali smo njegovo proširenje od strane nadležnog ministarstva. Kako do današnjeg dana do proširenja nije došlo, navedene izmjene i nadalje primjenjuju samo njegovi potpisnici, odnosno HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske. U Narodnim novinama 115/22.  izlazi Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (od 25. rujna 2015.) – pete izmjene i dopune, s primjenom od 15. rujna 2022. Što se promijenilo:
  • mijenjaju se Tarifni stavovi na način da se iz grupe složenosti poslova XI. isklučuju vlasnici obrta i druge ovlaštene osobe za zastupanje gospodarskog subjekta (kamo su bili uključeni s IV. Izmjenom KU (NN 93/22.))
  • obveza osnovne plaće prema tarifnom stavu grupe složenosti XI. u iznosu od 81,22 kune po satu, odnosno 15.000,00 kuna mjesečno – odnosi samo na članove uprave i direktore.
Napominjemo da se četvrte i pete izmjene Kolektivnog ugovora u ovom trenutku odnose isklučivo i samo za netom navedene potpisnike ugovora. Svakako očekujte obavijest kada se proširi primjena četvrtih i petih promjena kolektivnog ugovora na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. – NKD 2007. (Nar. nov., br. . 58/07. i 72/07. – ispravak).
Pretplata na časopis
“Računovodstvo i financije” s
prilogom “riznica” za 2023. godinu

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više