Naslovnica Novosti Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća i mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za razdoblje siječanj-kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća i mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za razdoblje siječanj-kolovoz 2023.

U Narodnim novinama, broj 131/23., objavljena je prosječna isplaćena neto plaća i mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama RH za razdoblje siječanj-kolovoz 2023.

 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama RH za razdoblje siječanj – kolovoz 2023. 1.131,00 euro
Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama RH za razdoblje siječanj – kolovoz 2023. 1.560,00 euro

 

Iznos prosječne plaće će se koristiti kod izračuna osnovica za obračun doprinosa za 2024. godinu koji će biti propisani Naredbom o iznosima osnovica za obračun doprinosa za 2024. Iznosi mjesečnih osnovica se utvrđuju kao umnožak prosječne plaće i propisanih koeficijenata.

Prijelaznom odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima (Nar. nov., br. 114/23.) propisano je da će ministar financija donijeti Naredbu o iznosima osnovica za 2024. u roku od osam dana od dana stupanja na snagu Zakona. Zakon stupa na snagu 1. prosinca 2023., a Naredba se očekuje do 9. prosinca 2023. g.

Naredba o iznosima osnovica za obračun doprinosa za 2024. će obuhvatiti i nove koeficijente za izbor više osnovice za plaćanje doprinosa osiguranicima koji su sami obveznici doprinosa za osobno osiguranje (obrtnici, poljoprivrednici i slobodna zanimanja obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti), za koje će postojati mogućnost primjene od 1. siječnja 2024.

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više