Naslovnica Novosti WORLDSKILLS 2022 – Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola

WORLDSKILLS 2022 – Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja 2022. godine na Zagrebačkome velesajmu organizirala je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe. Više od 360 najboljih učenika strukovnih škola, uz podršku više od 400 njihovih nastavnika, natjecalo se u više od 40 strukovnih disciplina. Ovo događanje okupilo je strukovne škole, ali i više od 40 partnera i poslodavaca koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je i od načina da se postigne dugoročni cilj – povećanje zapošljivosti učenika koji su završili strukovne škole. Također, poslodavci svojim sudjelovanjem doprinose i društvenoj odgovornosti za razvoj obrazovnoga sustava.

 

Novi partner Državnog natjecanja učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022.

 

Zlatni partner discipline Računovodstvo na ovogodišnjem državnom natjecanju bila je Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika – izdavač časopisa Računovodstvo i financije (www.rif.hr)

 

Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika dugi niz godina sudjeluje u provođenju Državnog natjecanja iz knjigovodstva s bilanciranjem za učenike završnih razreda srednjih ekonomskih škola. Od 1996. do 2013. godine Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika preuzima organizaciju u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Kako je Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika organizacija čiji su ciljevi i ovakve prirode, vrlo rado se uključuje u ovakav tip aktivnosti i upravo je WorldSkills Croatia dodatan napredak kako u natjecanju tako i u aktivnostima Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika.

 

Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika osnovana je radi ostvarivanja zajedničkih interesa i prava osoba udruženih u udruge računovođa i financijskih djelatnika, revizora, internih revizora, računovodstvenih stručnjaka, financijskih analitičara ili drugih strukovnih udruga s tri osnovna cilja Zajednice:

 

  • unapređivanje i razvitak teorije i prakse računovodstva, financija i revizije
  • pružanje stručne pomoći računovodstvenim, financijskim i revizijskim djelatnicima
  • unapređivanje i razvitak društvenih aktivnosti članica udruženih u Zajednicu.

Jedna od natjecateljskih disciplina je i računovodstvo. Od računovođe se zahtijeva sposobnost logičko-analitičkog mišljenja, osobito pri analiziranju financijskih informacija. Mora imati smisla za računanje. Za uspješno obavljanje posla važno je da dobro uočava detalje, primjerice pri traženju grešaka u tabličnim podacima. Važno je i dobro pisano i usmeno izražavanje, jer računovođa prosljeđuje i obrazlaže rezultate suradnicima i strankama.

 

Ekonomist prikuplja, evidentira i pohranjuje poslovne isprave u proizvodnim tvrtkama i tvrtkama s područja neproizvodnih uslužnih djelatnosti (kao što su banke, osiguravajuća društva, turističke agencije, turističke tvrtke te trgovačke i ugostiteljske tvrtke). Evidentira i vodi troškovno knjigovodstvo, knjigovodstvo dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine, robno i materijalno knjigovodstvo, financijsko knjigovodstvo, salda-konti kupaca i dobavljača, vodi obračun plaća, financijsko poslovanje i računovodstvo obrta u sustavu poreza na dohodak, priprema informacije za internu kontrolu, interne i eksterne korisnike, sudjeluje u izradbi poslovnih planova i analiza poslovanja. Ovlasti i odgovornosti razlikuju se ovisno o vrsti tvrtke ili organizacije te o formalnim nadleštvima, određenima unutarnjim pravilnicima.

Natjecatelji su specificirali znanje, razumijevanje i specifične vještine koje podupiru najbolju praksu u tehničkoj i strukovnoj izvedbi. Specifikacija standarda odražava zajedničko globalno razumijevanje o tome što za gospodarstvo i poslovanje predstavlja natjecateljska disciplina i s njome povezano radno mjesto i zanimanje.

 

Na natjecanju u vještinama ocjena znanja i razumijevanja provelo se kroz vrednovanje i bodovanje izvedbe. Specifikacija standarda podijeljena je na zasebne cjeline. Svakoj cjelini dodijeljen je udio (postotak) u zbroju bodova kako bi ukazao na relevantnu važnost unutar specifikacije standarda. Zbroj svih bodova iznosio je 100.

 

Natjecateljski zadatak se sastojao od 6 modula koje su natjecatelji rješavali u vremenu od 780 minuta raspoređeno u 3 dana. Sadržaj modula je bio slijedeći:

 

  • Modul A: Sortiranje, kontiranje i računalna obrada knjigovodstvenih isprava
  • Modul B: Izrada kalkulacija na temelju knjigovodstvenih isprava
  • Modul C: Sastavljanje financijskih izvještaja i prijave poreza na dobit
  • Modul D: Analiza financijskih izvještaja
  • Modul E: Plaće, naknade i materijalna prava zaposlenika
  • Modul F: Računovodstvo obrtnika

 

Svečanom dodjelom medalja i nagrada Faust Vrančić završeno je WorldSkills Croatia 2022. natjecanje. Natjecalo se 12 natjecatelja iz cijele Hrvatske, a prvo mjesto pripalo je učeniku Denisu Jambrečiću iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, drugo mjesto učeniku Matiji Kovačiću iz Prve ekonomske škole iz Zagreba te treće mjesto učenici Anji Lukić iz Ekonomske i turističke škole Daruvar.

 

 

 

Sanja Arambašić

Mirjana Bernat-Ružička

Nina Bionda

Nikolina Dečman

 

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više