Naslovnica Novosti Pregled promjena u propisima vezanima uz nastalu gospodarsku krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa

Pregled promjena u propisima vezanima uz nastalu gospodarsku krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa

Pandemija COVID-19 virusom nastavlja se i dalje. Nezahvalno je davati bilo kakve projekcije za blisku budućnost, a kamoli za neki duži period. Svijet kao da je stao. I onda se dogodi još i potres, kao da sve ovo nije bilo dovoljno. Ljudi su, i koji trebaju i koji ne trebaju, u samoizolaciji. Jedini koji nemaju predaha su zdravstveni djelatnici i javne službe koje zbog ove situacije moraju funkcionirati… i računovođe. Računovođe se očito ništa ne pita. Svi izvještaji, obrasci i prijave moraju biti obrađeni i predani na vrijeme. Sve može stati, svi se prilagođavaju, ali ne i računovođe, oni za to nemaju prostora.

U dijelu smo godine kada računovođe zapravo imaju dupli posao, treba završiti prethodnu godinu, ali istovremeno i voditi računa da se za tekuće razdoblje nešto ne propusti. A tekuće razdoblje je sada zahtjevnije nego ikada prije. Uz sve ono što uistinu je tekuće, tu su sada i brojni zahtjevi; prema HZZ-u za mjere za zadržavanje radnih mjesta, prema Poreznoj upravi za odgodu plaćanja porezne obveze. Kad bi to barem bili samo zahtjevi, da bi se taj „zahtjev“ predao potrebno je prethodno odraditi analiza i analiza. I tko će to odraditi… računovođa. Nije računovođi to nikakav problem, jer računovođa ne zna za probleme, već samo za rješenja, ali kad je već čitav svijet stao, smije li računovođa barem malo zastati. Struka se ujedinila, možda kao nikada do sada, te je zatražila od nadležnog ministarstva direktno i putem različitih institucija da se rokovi za predaju završnih računa odgode. Još uvijek se nadamo da će do toga doći, iako je ministar dao naslutiti da možda i neće, jer kako će banke odobravati/refinancirati/prolongirati kredite, ako nema financijskih izvještaja. Da nam je samo onda znati čemu služe sve one silne analize koje se bankama dostavljaju pri zahtjevu za kredit, ako su isključivo financijski izvještaji dovoljni. Mišljenja smo da je ministar tu jako podcijenio banke, jer one bome dobro znaju raditi svoj posao i vjerujemo da bi se one snašle i bez tih neizmjerno značajnih financijskih izvještaja.

U sljedećim danima nam je za vidjeti kakva će biti konačna odluka. U nastavku je popis onoga što se do sada je promijenilo/odgodilo:

Možda će Vas zanimati

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi pratila korisničko ponašanje u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Slažem se Više

Send this to a friend